Marjojen säilöntä

Haastamme kaikki suomalaiset keräämään marjat talteen!
Oikein säilöttyinä kotimaisten marjojen maut, ravintoaineet ja aromit pääsevät oikeuksiinsa ympäri vuoden.
Tutustu erilaisiin säilöntävinkkeihin, joiden avulla nautit ihanista marjoista pitkälle talveen.
Maistuvaa marja-aikaa – nautitaan mehukkaista marjoistamme tuoreina ja säilöttyinä, kukin omalla tavallamme!

Marjojen pakastaminen

Pakastaminen on suosituin tapa ottaa marjasato talteen. Monesta pakastimesta löytyykin usein marjoja vielä seuraavanakin keväänä. Pakastaminen on helppo tapa säilöä tuoreiden marjojen maut ja vitamiinit sellaisenaan ja herkutella niillä arkiaamujen jogurteissa ja smoothieissa tai juhlapäivien leivonnaisissa ja kakuissa.

Näin pakastat marjat:
  • Jaa vastapoimitut marjat kerralla käytettäviin annoksiin
  • Ripottele marjojen päälle 2–3 rkl suomalaista Dansukker Taloussokeria per marjalitra: se auttaa marjojen maun ja värin säilymisessä pidempään ja suojaa marjojen rakennetta ja C-vitamiinia sulatusvaiheessa
  • Merkitse pakkaukseen sisältö ja pakkauspäivämäärä ja siirrä pakastimeen
  • Käytä marjat 12 kk kuluessa pakastamisesta

Lue lisää marjojen pakastamisesta →

Hillon valmistaminen

Hilloa voit tehdä helposti itse lähes mistä tahansa marjoista ja hedelmistä – ja yhdistellä eri makuja oman mielesi mukaan. Hillon valmistaminen on yllättävän simppeliä: suomalaisella Dansukker Hillosokerilla aloittelevakin hillon tekijä onnistuu. Ei muuta kuin hillokattila porisemaan!

Lue lisää hilloamisesta →

Mehustaminen

Ihan itse tehty mehu voi viedä makumatkalle mummolaan tai olla mielenkiintoinen maistiainen kesän makuja. Itse tehdyt marjamehut ovat lisäaineettomia ja raaka-aineiden alkuperä on varmasti tiedossa – mehut ovat siis myös trenditietoisen valinta.

Kauniiseen pulloon tehty mehu toimii loistavasti myös lahjana – pullo itse tehtyä sitruuna-mustaviinimarjamehua, omenamehua tai tyrnimehua on aina tervetullut tuominen.

Näin helppoa on mehun keittäminen kattilassa:
  • Mittaa 1 kg marjoja ja 5 dl vettä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua n. 20 minuuttia
  • Siivilöi mehu ja kaada se takaisin kattilaan
  • Lisää 3,5 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria ja keitä vielä 10 minuuttia
  • Pullota puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä jääkaapissa

Suuret mehumäärät kannattaa valmistaa mehustimella eli mehumaijalla. Katso ohje mehustamiseen mehumaijalla.

Klikkaa ja katso lisää ihania mehuohjeita →

Itse tehty mehu on ihana tapa säilöä kesän makuja.

Kuivatut marjat sopivat loistavasti granolan sekaan.

Marjojen kuivaaminen

Onko pakastin jo täynnä? Kokeilepa marjojen kuivaamista. Kuivattuna marjat vievät vain noin viidenneksen tilasta verrattuna tuoreisiin marjoihin ja lähes kaikki marjat soveltuvat kuivattaviksi. Mansikka on monen suosikki, sillä se säilyttää makunsa poikkeuksellisen hyvin. Marjat maistuvat kuivattuna sellaisenaan, mutta sopivat täydellisesti myös granolaan, mysliin ja leivontaan. Kuivaaminen onnistuu varmimmin kasvikuivurissa, mutta se sujuu myös uunissa.

Näin kuivaat marjoja uunissa:
  • Pidä lämpötila ainakin alussa alle 50 asteen. Marjojen kuivuttua lämpöä voi hieman nostaa. Huomioi myös, että kiertoilmauunissa kuivausaika on lyhyempi kuin tavallisessa uunissa
  • Jos tuntuu, että marjat ovat enemmän nahkeita kuin kuivia, voi uunin luukkua pitää hieman raollaan kosteuden poistamiseksi
  • Anna kuivuneiden marjojen jäähtyä rauhassa ennen purkitusta. Samalla varmistat, että ne ovat rapsahtavan kovia ja riittävän kuivia.

Leivonnaisten pakastaminen

Leivonta on mukavaa puuhaa, jossa saa käyttää omaa luovuuttaan. Mitä tehdä, jos uunituoreet mustikkapiirakat eivät katoakaan suihin samantien? Moni pelkää leivonnaisten pakastamista, vaikka tosiasiassa se on oiva keino sekä torjua hävikkiä, että varmistaa tuoreet herkut yllätysvieraille tai omaan makeanhimoon.

Mitä leivonnaisia voi pakastaa ja mitä ei?

Karkeasti voidaan sanoa, että ainoastaan voi- ja lehtitaikinaan valmistetut leivonnaiset kärsivät pakastamisesta. Useimmat marjapiirakat, kakut ja tortut maistuvat sulatettuinakin aivan yhtä hyviltä kuin tuoreena.

Pakasta leivonnaiset näin:
  • Pakasta marjaisat leivonnaiset tuoreina: anna jäähtyä rauhassa ja pistä sitten pakkaseen
  • Käytä tiiviitä pakkauksia, etteivät leivonnaiset ota makuja tai hajuja muista pakasteista ja ettei niiden rakenne kärsi
  • Laita pakastimesi pakastuksen ajaksi kovimmalle pakastusteholle, jotta leivonnaiset pakastuisivat mahdollisimman nopeasti
Tutustu ihaniin marjaresepteihin