Piparien leivonta
Onko mitään jouluisempaa kuin keittiöstä leijaileva uunituoreiden piparkakkujen tuoksu? Ihan itse tehty piparitaikina syntyy yllättävän helposti: katso ohje ja parhaat vinkit alta!
Perinteinen piparitaikina
- 1 dl Dansukker Tummaa Siirappia
- 1 dl Dansukker Taloussokeria
- 2 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 125 g voita tai margariinia
- 1 kananmuna
- 4,5–5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl soodaa
1. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa.
2. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut.
3. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi.
4. Sekoita sooda vehnäjauhoihin huolellisesti.
5. Lisää kananmuna siirappiliemeen.
6. Yhdistä seokset keskenään ja sekoita hyvin.
7. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.
Piparien paistaminen
- Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja leikkaa siitä muotilla pipareita.
- Paista pipareita 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia niiden paksuudesta ja koosta riippuen. Tarkkaile paistumista!
- Anna piparien jäähtyä ja koristele luomuksesi Dansukker Tomusokerista tehdyllä sokerikuorrutteella.
Tällä ohjeella valmista taikinaa syntyy 700 g. Jos haluat suuremman määrän pipareita, tee taikina kaksinkertaisena.
Inspiraatiota piparkakkujen valmistukseen
Klassiset kukkien, possujen, tähtien ja sydänten muotoiset piparkakut ovat aina yhtä suloisia. Jos kuitenkin kaipaat tänä jouluna hieman erilaisia ideoita piparien leivontaan, nappaa parhaat vinkit talteen alta!
Vinkkejä koristeluun
Kaikkein helpoiten sokerikuorrutteen pursotus onnistuu pakastepussia apuna käyttäen. Leikkaa pussiin sitä pienempi aukko, mitä ohuemman pursotusjäljen haluat.
Jos haluat “maalata” piparkakkuun laajan väripinnan, tee tanakka kuorruteseos, pursota sillä ensin piparin reunat ja anna kuivua. Tee sitten hieman vetelämpi kuorrute (tai ohenna paksua seosta varovasti vedellä, sitruunamehulla tai valkuaisella) ja levitä seos piparille. Sopivan löysä seos leviää lähes itsestään koko piparkakulle, mutta aiemmin pursottamasi raja pitää sen aloillaan. Ota testiin esimerkiksi nämä upeat lakritsipiparit!
Kuorrutteen pursottamisen jälkeen voit jatkaa piparien koristelua eri värisillä sokerikuorrutteilla, haluamillasi makeisilla tai strösseleillä. Muistathan, että kuorrute kuivuu nopeasti, joten lisää koristeet heti pursottamisen jälkeen. Jos teet pikkutarkkaa koristelua, pinsetit ovat hyvä apuväline.
Piparitalot ja muut jouluiset luomukset
Piparitalon kokoaminen on hauskaa puuhaa – oli lopputulos sitten minkä näköinen tahansa! Voit myös päästää luovuutesi valloilleen ja askarrella pipareista söpöjä lumiukkoja, pikkuisia joulukuusia tai muita hienoja ja herkullisia mestariteoksia.
Sulanut lumiukko: Valuta kuorrutetta piparille. Paina valkoinen vaahtokarkki tai marsipaaninpala kuorrutukseen. Anna kovettua ja koristele.
Pieni joulukuusi: Asettele erikokoisia tähden muotoisia piparkakkuja päällekkäin ja pursota niiden väliin kuorrutetta. Siivilöi koristeeksi tomusokeria.
Piparitaikinasta voit loihtia myös kauniin piparikuusen joulupöydän koristeeksi. Katso piparikuusen ja rinkilöiden ohje tästä!
Pipareilla koristeltu puolukkakakku hurmaa jouluisessa kahvipöydässä tyylikkäällä ulkonäöllään ja mehevillä mauillaan. Ota resepti talteen tästä.
Tässäpä haaste todelliselle piparkakkumestarille: näyttävä piparikasvihuone on niin upea, ettei siitä ihan heti raaski edes haukata! Katso ohje ja lataa kasvihuoneen kaavat täältä.
Herkullista joulua kaikille ihan itse tekijöille ❤️
Psst – muistathan jakaa kuvia omista joululeipomuksistasi Instagramissa! Tägää kuviin @dansukkersuomi ja käytä tunnistetta #ihanitsetehty.
Katso myös:
Gluteeniton piparitaikina »
Vegaaninen piparitaikina »
Vaaleat piparkakut »
Piparikuorrute tomusokerista »
Kestävä pikeerikuorrute »