Fudge & Toffee – sisarukset, muttei kaksoset

Toisin kuin monet luulevat, fudge ja toffee eivät ole yksi ja sama makeinen. Nämä kaksi klassikkoa ovat kaksosten sijaan enemmänkin tavalliset sisarukset – läheisiä, mutta silti niin erilaisia. Molemmilla on oma ainutlaatuinen luonteensa ja paikkansa makeisten maailmassa sekä ennen kaikkea joulupöydässä.

Fudge – pehmeä makuelämys

Fudge on ihanan herkullinen kermakaramelli, jonka syöminen on kuin lempeän makea halaus. Fudgen koostumus on kiteisen pehmeä, ja siksi se suorastaan sulaa suuhun. Makeisen on tarkoitus olla rakenteeltaan “purtava”, ja tämä herkkupala sopii kaikenlaisille nautiskelijoille. Fudgen tekeminen kotona onnistuu mainiosti: lisää ostoslistalle kermaa, Dansukker Taloussokeria, voita, Dansukker Glukoosisiirappia ja esimerkiksi suklaata tai Dansukker Tomusokeria, niin sinulla on koossa perusainekset sileän fudgen valmistamiseen. Erilaisia variaatioita fudgen maustamiseen löydät alle koostetusta reseptikimarasta.

Toffee – paahteisen tuttu klassikko

Toffee on kuin fudgen rohkeampi sisar; vähintään yhtä herkullinen, mutta venyvämpi ja tahmeampi. Fudgen valmistus onnistuu kotileipuriltakin, mutta se vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä ja tarkkuutta kuin toffeen tekeminen. Tämänkin makeisen valmistuksessa käytetään pääraaka-aineena Dansukker Taloussokeria sekä siirappia, voita ja kermaa, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy – myös vegaanisena. Sokerin karamellisoituessa syntyy ainutlaatuinen paahteinen maku, joka on tehnyt toffeesta ehdottoman klassikon.

Missä makeisten erot sitten piilevät?

Vaikka fudge ja toffee sisältävät monia samoja ainesosia, niiden koostumus ja valmistustavat erottavat ne toisistaan. Molempien valmistuksessa lämpömittari on lähes ehdoton onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Pehmeän fudgen tunnusomainen lyhyt (eli puhekielessä purtava) rakenne johtuu kiteytyneestä sokerista ja se syntyy sekoittamalla makeismassaan esimerkiksi tomusokeria tai suklaata, jonka ympärillä kiteytyminen alkaa. Rakenteeltaan perinteinen fudge on kiteisen pehmeä ja helposti leikattavissa, kun taas kiteytymätön toffee on sitkeää ja venyvää. Usein toffee lohkotaankin valmiiksi pienempiin paloihin kuin fudge. Kiireisempi kotileipuri voi kuitenkin vetää toffeen kanssa myös mutkat suoriksi ja tehdä herkullisen sitkeää toffeeta pikaisesti mikrossa (nappaa nopeat reseptit talteen alempaa).

Molemmat makeiset ovat joka tapauksessa loistavia lisäyksiä joulun herkkupöytään. Fudgen ja toffeen valmistaminen kotona on erinomainen tapa tuoda omaa luovuutta, mieltymyksiä ja näkemystä esiin makeisten muodossa. Ja mikä olisikaan palkitsevampaa kuin ihan itse tehty, makunystyröitä hivelevä herkku?

Kuusi vinkkiä makeisten valmistukseen kotona:

  1. Porukalla kaikki on astetta herkullisempaa! Ota siis mukaan myös perheenjäsenet tai tee yhdessä kavereiden kanssa.
  2. Kokeile rohkeasti erilaisia makuja ja variaatioita.
  3. Sujauta valmiit makeiset kauniisiin pusseihin ja anna lahjoiksi läheisille, tuttaville tai vaikka naapureille.
  4. Koita ehtiä maistamaan makeisia itsekin, ennen kuin ne katoavat parempiin suihin.
  5. Muista jakaa kuvia omista tuotoksistasi Instagramissa! Tägää kuviin @dansukkersuomi ja käytä tunnistetta #ihanitsetehty.
  6. Pidä hauskaa ja nauti!

Perusmauissa pitäytyjälle

Suklaan ystävälle

Monenlaisia makuja arvostavalle

Joulukiireen kesyttäjälle

Lisää makeisreseptejä
Lisää makeisreseptejä
Tiesitkö tämän?

Glukoosisiirappi – sileän makeisen salainen ainesosa

Gourmet-kokkienkin suosima glukoosisiirappi sopii toffeen ja fudgen valmistukseen kuin tähti kuusenlatvaan. Tuotteen taika on siinä, että se säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin syntyy eri makeisille luonteenomainen, sileä koostumus. Dansukker Glukoosisiirappi on gluteeniton ja maultaan se on vähemmän makeaa kuin tavallinen siirappi.

Lue lisää glukoosisiirapista