Maistuisiko mocktail?
Valitse mocktail, kun haluat lasiisi juhlan tuntua – ilman alkoholia! Mocktail, eli alkoholiton tai matala-alkoholillinen drinkki on trendikäs juoma moneen makuun. Maistuvat ja värikkäät mocktailit ovat oiva valinta joka tilanteeseen, sillä ne toimivat niin arjen piristäjänä kuin juhlien tyylikkäänä tarjoiltavana. Voit toteuttaa ne juuri oman makusi mukaan, reseptejä varioiden ja uutta kokeillen.
Miten mocktaileja tehdään?
Herkullisissa mocktaileissa yhdistyvät perinteisten drinkkien makumaailma ja raikkaat luonnolliset maut, ilman alkoholia. Elegantti lopputulos syntyy yhdistelemällä alla lueteltuja peruselementtejä. Nappaa vinkit talteen ja hullaannu ihanista resepteistä!
1. Sokeri
Sokeri, tuo luonnon oma makeuttaja, tuo juomaan täyteläisyyttä, korostaa muita makuja ja tasapainottaa happamuutta.
Mocktailiin sopivat esimerkiksi
- Dansukker Taloussokeri
- Dansukker Tumma Muscovado Ruokosokeri
- itse tehty siirappi kuten simasiirappi tai
- perinteinen sokeriliemi.
2. Happamuus
Happamat elementit korostavat mocktailin raikkautta ja luovat pehmeän tasapainon juoman eri ainesosien välille. Kirpeämpien makujen ystävät voivat lisätä mocktailiin astetta enemmän happamuutta.
Testaa esimerkiksi
- sitrushedelmäviipaleet
- sitrusmehu
- sitruksinen limonadi
- kivennäisvesi.
3. Hedelmät, marjat, vihannekset ja yrtit
Laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet tekevät mocktailista raikkaan, herkullisen ja tuoksuvan! Niitä voi käyttää mocktaileissa paitsi koristeina, myös pääraaka-aineena monella eri tavalla:
- mehuna, kuten raparperi-mojitomocktailissa
- soseena, kuten persikkabellinissä
- hillona, kuten vadelmaisessa jamtinissa
- yrtit hienonnettuna, kuten minttu-sitruunaruoho-mocktailissa.
4. Kuplat
Pirskahtelevassa juomassa on rakennetta ja juhlan tuntua! Mocktailiin on helppo saada kuplivuutta lisäämällä siihen esimerkiksi
- kivennäisvettä
- limonadia
- simaa
- kombuchaa
- ginger alea tai
- alkoholitonta kuohuviiniä.
6. Koristeet
Koristelu luo mocktailiin näyttävyyttä ja nostaa sen uudelle tasolle. Viimeistellyillä yksityiskohdilla hurmaat takuulla vaativankin kilistejän – cin cin! Kokeile esimerkiksi seuraavia:
- Näytä juoman makumaailma esillepanossa. Hyödynnä raaka-ainetta koristelussa – korista esimerkiksi sitruksinen juoma sitruunaviipaleella, persikkainen persikkalohkolla, marjaisa kokonaisilla marjoilla, kurkun makuinen kurkkusuikaleella ja kanelinen kanelitangolla.
- Viimeistele tuoreilla yrteillä, kuten basilikanlehdillä, korianterilla, rosmariininoksalla tai mintulla.
- Kuori luomusitruksista kuorimaveitsellä spiraaleja. Ne tuovat juomalle myös upean, raikkaan tuoksun.
- Sokeroi lasin reunus. Pyyhkäise lasin reuna limen- tai sitruunanviipaleella kosteaksi ja pyöräytä lasinsuu sokerissa.
- Cocktail- ja puutikuilla juomaan saa näyttävyyttä helposti: niihin voi asetella marjoja, hedelmäpaloja ja/tai oliiveja.
- Syötävillä kukilla esillepanoon syntyy kepeä tunnelma. Syötäväksi soveltuvat esimerkiksi orvokit, ruiskukat, syreeni, apilat, kissankellot, mansikankukat ja tillinkukat.
- Tarjoile lasista, kannusta tai vaikkapa purkista – mielikuvitusta on lupa käyttää!
Tarvitseeko mocktailin tekoon joitakin välineitä?
Mocktailin tekeminen onnistuu ilman erityisiä välineitä: usein pelkkä lusikka sekoitukseen riittää. Kuitenkin hyödyksi voivat olla:
- Shaker erityisesti silloin, jos juoma sisältää siirappeja.
- Murskain, jolla saa maut irti sitruksista ja marjoista.
- Siivilä, mikäli juomasta halutaan erotella esimerkiksi hedelmäliha.
- Tehosekoitin, mikäli resepti sisältää esimerkiksi soseutettua hedelmää tai marjaa.
Sima mocktailin raaka-aineena: hapokkuus, makeus ja kuplat samassa paketissa
Sima on luonnollinen ja trendikäs pohja mielikuvituksellisille mocktaileille – siinä on nimittäin yhdessä paketissa monta hyvää elementtiä.
Sima valmistuu helposti muutamasta luonnollisesta raaka-aineesta: vedestä, Fariinisokerista, hiivasta ja sitrushedelmistä tai muista makua tuovista ainesosista. Siman valmistus on yksinkertaista, kunhan muistat pitää kiinni ohjeiden mukaisesti ainesosien keskinäisistä mittasuhteista.
On hyvä huomata, että itse tehty sima sisältää hieman alkoholia, noin 1 %. Mikäli siis haluat täysin alkoholittoman mocktailin vapun hengessä, hyödynnä simasiirappia.
Sima maistuu toki sellaisenaankin, mutta muuntuu helposti myös upeiksi mocktaileiksi: kokeile jatkaa simaa esimerkiksi tyrnimehulla, appelsiinimehulla, tonic-vedellä, kombuchalla tai ginger alella – korista ja kilistä!
Kevään herkullisimmat mocktail-reseptit: Saisiko olla persikkabellini vai sima & tonic?
Nopeasti valmistuva simasiirappi on erinomainen pohja trendikkäisiin mocktaileihin, kuten persikkabelliiniin tai sima & toniciin. Juhlapöytään sopii hienosti kauden marjoilla tai yrteillä koristeltu juomakannu, jonka pohjana toimii sima. Juoman saa maistumaan aikuiseen makuun juhlavalta sekoittamalla siihen esimerkiksi tonic-vettä.
Tai mitä jos yllättäisit vieraasi Frozen Strawberry Margarita -mocktaileilla, jonka pohjana on itse tekemäsi mansikka-limettisima? Varaudu jakamaan tämän ihanan mocktailin reseptiä eteenpäin!
Katso lista kevään herkullisimmista sima- ja mocktail-resepteistä!