Siman valmistaminen – usein kysytyt kysymykset simasta

Milloin sima on valmista? Miksi sima ei lähde käymään? Kuinka kauan sima säilyy? Entä paljonko hiivaa tarvitaan?
Siman tekeminen on helppoa, mutta myös hieman jännittävää: uusia simantekijöitä voi askarruttaa esimerkiksi se, onnistuuko käyminen, syntyykö juomaan hiilihappoja ja voivatko simapullot räjähtää. Huoli pois: vastaukset askarruttaviin simakysymyksiin löydät tästä artikkelista!

Aloita siman valmistus ajoissa – noin viikko ennen aiottua tarjoiluaikaa.

Pirteän raikasta simaa saat, kun annat sen valmistua viileässä, eli jääkaapissa, jolloin siman valmistumisaika on noin viikko. Kiireen yllättäessä perinteinen sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.

Perinteisen siman aineksia ovat vesi, hiiva, Taloussokeri, Fariinisokeri, sitruunat ja rusinat. Valmistukseen ja pullotukseen tarvitset ison astian (kattila, ämpäri, boolikulho), kauhan, suppilon ja puhtaita pulloja. Perinteisen siman resepti löytyy sivuiltamme tai esimerkiksi fariinisokeripussin kyljestä!

Simasta on kuitenkin yhtä monia variaatioita kuin tekijöitäkin. Sitruunoiden sijaan voi käyttää muita sitruksia, granaattiomenaa tai vaikkapa raparperia ja simaa maustaa esimerkiksi yrteillä, chilillä tai inkiväärillä – tutustu ihaniin simaresepteihimme!

Neljän litran annokseen simaa käytetään tuorehiivaa 1/5 tl (herneen kokoinen pala). Tupla-annokseen simaa tarvitaan hiivaa 1/4 tl. Hiiva lisätään kädenlämpöiseen nesteeseen. Kuivahiivaa käytetään vajaa 1 tl. Kuivahiiva lisätään hieman lämpimämpään nesteeseen (n. 40 astetta) kuin tuorehiivaa käytettäessä.

Vinkki! Reseptin vesimäärästä kannattaa kiehauttaa vain puolet ja lisätä loppu vesi kylmänä. Näin jäähdyttelyä tulee vähemmän!

Kyllä voi – simppelin reseptin simaan kuivahiivalla löydät täältä! Kuivahiivaa käytettäessä on tärkeää muistaa, että nesteen on oltava reilusti kädenlämpöistä (n. 40 c) ennen hiivan lisäämistä, jotta sima onnistuu.

Käytä pyöreitä (= normaalin muotoisia) pulloja. Tyhjät, huolella pestyt muoviset virvoitusjuomapullot tai kierrekorkilliset lasiset viinipullot toimivat mainiosti. Hauskat etiketit simapulloihin saa etikettiautomaatilla.

Ei tarvitse – riittää, kun pullot on pesty huolella.

Helpoiten siman saa pullotettua suppilon avulla. Mikäli suppiloa ei ole käytettävissä, kannattaa sima kaataa ensin mahdollisimman terävänokkaiseen kannuun ja siitä edelleen varovasti pulloihin.

Siman siivilöinti käy kätevästi pullotuksen yhteydessä: laita suppiloon suodatinpussi!

Käyminen on käynnistynyt, jos sima hieman kuplii ja vaahtoaa.

Todennäköisesti hiiva on lisätty liian lämpimään nesteeseen, jolloin se on lakannut  toimimasta eikä simasta tule kuplivaa juomaa. Liian kylmä neste puolestaan hidastaa käymisen alkamista.

Jos käyminen ei ole alkanut runsaassa vuorokaudessa, hiiva on todennäköisesti kuollut ja silloin ei lisäaikakaan auta. Liuota tällöin uusi hiivasatsi siman joukkoon ja anna käydä huoneenlämmössä 1 vrk ennen pullotusta. Vinkki! Tee hiivalisäys seuraavasti: ota simaa pieni tilkka esim. vesilasiin ja lämmitä seos noin 32-asteiseksi ja liuota hiiva siihen. Odota niin kauan, että sima ”kuplii” (= käyminen on alkanut) ja sekoita hiivaseos vasta sitten sima-astiaan.

Joskus käy niin, ettei sima lähde käymään, vaikka sen tekisi juuri ohjeen mukaisesti. Hiiva kun on elävä organismi, eikä toimi aina niinkuin pitäisi. Kyllä hiilihapotonkin sima maistuu, ja halutessasi voit sekoittaa sen joukkoon kivennäisvettä tai limonadia tuomaan kuplia.

Sokeripitoiseen nesteeseen lisätyt hiivasolut kuluttavat sokeria ja tuottavat käymisreaktiossa hiilidioksidia ja alkoholia. Siman käyminen alkaa huoneenlämmössä ja jälkikäyminen jatkuu pulloissa, jolloin tuloksena on pirskahtelevaa hiilidioksidia sisältävä sopivan hapokas juoma.

Siman alkoholipitoisuus on noin 1 % ohjeen mukaan valmistettuna ja silloin, kun se nautitaan noin viikon kuluessa valmistumisesta.

Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Voit valmistaa simaa myös pelkästään Taloussokerista. Vaaleaan simaan, kuten limettisimaan ja greippisimaan, käytetään pelkästään Taloussokeria.

Fariinisokerin määrä vaikuttaa siman väriin ja makuun: mitä enemmän fariinisokeria, sitä tummempi ja täyteläisempi sima. Luomufariinisokerissa on hieman miedompi maku ja vaaleampi väri kuin perinteisessä fariinisokerissa.

Siman valmistumista tarkkaillaan rusinoiden avulla, mutta voit myös jättää rusinat kokonaan pois, tai vaikkapa korvata ne kandeeratuilla appelsiininkuoripaloilla. Joskus rusinat saattavat nousta pintaan heti tai noin kolmantena päivänä pullotuksesta, mutta sima ei silti ole vielä valmista. Maku paranee ja happo lisääntyy vielä ajan kanssa. Yleensä sima valmistuu jääkaapissa noin 5–7 päivässä.

Siman hiiva saa aikaan rusinan sisällä olevien sokereiden muuttumisen alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Hiilidioksidi pakkautuu rusinoiden sisään ilmapalloiksi. Kun niitä on syntynyt riittävästi, rusinat pomppaavat yleensä pintaan.

Joskus voi käydä tosin niin, että rusinat eivät nouse pintaan, vaikka sima olisikin jo valmista. Älä siis jää odottamaan rusinoiden liikkeitä liian pitkäksi aikaa. Edellä mainittu siman valmistumisaika (5–7 päivää jääkaapissa) on hyvä nyrkkisääntö.

Hiivan lisäämisen jälkeen sima-astia peitetään kevyesti kannella tai liinalla. Voit pitää astian keittiön tasolla vedolta suojattuna. Simaa käytetään huoneenlämmössä noin vuorokausi. Se on lähtenyt käymään, kun pinnalla on hieman kuplia ja vaahtoa. Silloin on aika pullottaa sima. Sekoita (ja tarvittaessa siivilöi) sima ennen pullotusta. Muista jättää pulloihin ilmavara painetta tasaamaan.

Käymistä hidastetaan siirtämällä pullot viileään. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Simaa valmistaessa käymisprosessissa pulloon syntyy painetta, joten teoriassa on mahdollista, että simapullo räjähtää, mikäli korkki on oikein tiukalla. Siman käymiseen vaikuttavat mm. hiivan määrä ja käymislämpötila (huoneenlämmössä sima käy voimakkaammin kuin jääkaapissa).

Simaa tehdessä kannattaa pitää mielessä seuraavat asiat:

  • Noudata reseptissä annettuja määriä; tuoretta hiivaa tarvitaan todellakin vain herneen kokoinen pala 4 litraan nestettä.
  • Simaa pullottaessasi jätä pulloon ilmavara, sulje korkit alkuun vain löyhästi kiinni ja siirrä pullot jääkaappiin heti pullotuksen jälkeen. Kun sima on kunnolla jäähtynyt ja ”asettunut”, voit kiertää korkit tiukemmin kiinni. Jos käytät patenttikorkillisia pulloja, tarkista, ettei korkki ole liian tiivis.
  • Simapulloja kannattaa tarkkailla siman valmistumisen aikana ja tarvittaessa painetta pulloissa voi tasata ”ilmaamalla” eli avaa korkkia lyhyesti niin että ilmaa sihahtaa ulos ja kierrä takaisin kiinni.
  • Valitse simapulloiksi pyöreitä (= tavallisen muotoisia) pulloja neliskulmaisten sijaan.
    Simaa ei kannata ravistaa – siksi esimerkiksi jääkaapin ovi on huono säilytyspaikka simapullolle.

Siman maulla saa leikitellä! Vain mielikuvituksesi on rajana siinä, miten simaa höystät, maustat ja tuunaat.

Kokeile simaa erilaisilla sitruksilla: esimerkiksi vaalea greippisima tai kirkas limettisima ovat kirpeän raikkaita ja appelsiini-inkiväärisima ihanan aromikas. Edes sitrukset eivät ole välttämätön osa simareseptiä: kannattaa testata herkullisen väristä granaattiomenasimaa, pirteää raparperisimaa tai ihanan eksoottista passionsimaa.

Yrtit tuovat simaan ihastuttavan vivahteen. Tyylikkään brunssin maljaksi sopivat hienosti esimerkiksi lime-basilikasima, raparperi-rosmariinisima tai sitruuna-piparminttusima. Herkullista ja hienostunutta poltetta simaan saa esimerkiksi chilillä tai inkiväärillä.

Marjaisat simat sopivat hienosti vaikkapa kesän juhlamaljaksi – ja lisäksi niissä on upean heleät värit! Maista vadelma-limettisimaa, mansikkasimaa tai kirkasta mustaherukkasimaa. Myös perinteistä simaa voi maustaa: ihanan raikas ja kirpeä drinkki vaikkapa brunssia varten syntyy, kun sekoittaa perinteiseen simaan tyrnimehua.

Sima sopii hienosti myös trendikkään minttu–sitruunaruohomocktailin pohjaksi sekä viilentäviin sima-mehujäihin.

Hae lisää inspiraatiota kattavasta simareseptiemme valikoimasta!